понеделник, 23 юли 2012 г.

Как да помогна на себе си и семейството ми при травма?



Има редица стъпки, които можем да предприемем, за да възстановим емоционалното си благополучие и усещането за контрол след бедствие или друго травматично преживяване.
Дайте си време да се приспособите. Очакваме, че това ще бъде труден път в живота ни.

Скърбим за загубите, които сме имали. Опитайте се да бъдете търпеливи с промените в емоционалното си състояние.

Поискайте подкрепа от близките си, от хората, които се грижат за вас, които ще ви изслушат и ще бъдат съпричастни с вашата ситуация. Но имайте предвид, че ако тези, които са до вас са били свидетели или имат същата травма , вероятността да се чувстват по подобен на вас начин е много голяма. Може би те самите също имат нужда от помощ.

Потърсете местни групи за взаимопомощ и подкрепа. Като тези с пострадали от природни бедствия или други травматични събития. В България все по-често започват да се образуват такива групи за взаимопомощ или клубове за подпомагане. Но все пак проучете групата, запознайте се с водещите, те трябва да бъдат опитни и обучени професионалисти. Не се доверявайте на всеки срещнат, защото подпомагащата идея на групата може да има обратен ефект. Такъв тип групи са психодраматичната група за собствен опит. Дискусионната група може да помогне на хората да осъзнаят, че други лица при същите обстоятелства, често имат подобни реакции.

Друг вариант за справяне е индивидуалното консултиране. Там вниманието е насочено единствено и само върху вас. Целта е да се погледне по-глобално, като се търсят варианти за справяне.

Включете на максимална скорост здравословното си поведение, за да се подобри способността ви да се справите с прекомерния стрес. Яжте добре балансирана храна, почивайте достатъчно. Избягвайте алкохола и наркотиците.

Отделете повече време на приятните за вас занимания.

Избягвайте взимането на важни решения в този момент, като смяна на кариерата или работното място, ако е възможно. Тези дейности обикновено са силно стресиращи.


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

1 коментар:

  1. Изживявам огромен стрес от последните събития сполетели страната ни. Винаги съм си мислел, че ние някак си сме предпазени от атентати, които се случват в другите "бели" страни, но явно и нашият час удари. Живея в Бургас и последиците от атентата лично ме вълнуват. Как да излезем навън, как да отидем с децата на плаж? Ставаме затворници в собствените си жилища.

    ОтговорИзтриване