понеделник, 4 септември 2017 г.

Травмата, доверие и време




Когато травмата подкопава доверието е трудно да се види по-светлото бъдеще.
Голямата и дълбока травма има дълбок и дълготраен ефект върху онези, които са я претърпели. Променя начина, по който гледат на себе си и на другите. Изследвания в областта сочат, че травмата оставя различни белези при различни обстоятелства. Последиците зависят от това какъв е човекът, какво е преживял, независимо дали е умишлено причинена или не.

Много са щастливците, които могат да избягат от голяма травма в живота си, но ако някой за когото ви е грижави сподели, че е имал ужасно преживяване, как може да се отрази това? Не е изненадващо, че хората, които са били умишлено наранявани, могат да бъдат дълбоко повредени в способността си да се доверяват. Доверието е фундаментално, дори за най-обикновените ни взаимодействия с другите, така, че вредите в тази област имат далечни последствия.

Повечето от нас очакваме с нетърпение конкретни събития, малки или големи, имаме надежда за по-ярко утре и усещане за открити възможности, въобще живеем с идеята, че най-доброто предстои. Но травмата понякога „скъсява бъдещето”, хората вече не виждат смисъл в него, историята свършва, дори физическият живот да продължи.

Безнадеждното бъдеще до голяма степен е свързано с разкъсване на доверието. Липсата на доверие не включва само активно недоверие към други хора. Това е общо отношение към света като цяло, липса на доверие в себе си, както и в другите, неспособност да бъдем отворени към това, което бъдещето може да ни поднесе.

Липсата на доверие променя цвета и формата на нашите мисли за бъдещето, не само засяга нашите прогнози, но и влияе върху това как се чувстваме.

Уверения стил на очакване отстъпва място на всепроникващата и не локализирана несигурност, където съмненията и чувството за опасност преобладават.

Как най-добре професионалисти и приятели могат да помогнат?

Няма лесен начин на възстановяване. Но с малки стъпки, с помощта на специалист и подкрепата на близките, степента на доверие може да се покачи. Човек трябва бавно да възвърне чувството си за сигурност в света около него. Възстановявайки доверието, самото бъдеще може да бъде възстановено също.

Травмата: Защо не мога просто да я забравя?
Как да помогна на себе си и семейството ми при травма?
Как нашите реакции се променят по време на травма?


Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар